Garbinada - Garnacha / Cariņena - Priorat

Stykpris v/ 1 stk. 149,00 DKK

Stykpris v/ 6 stk. 119,00 DKK 149,00 DKK


75 cl / 15% alkohol

Land: Spanien
Region: Priorat
Drue: Garnacha, Cariñena
År: 2022
Type: Frugtig
Velegnet til: Kylling, Tapas og hårde oste 

 

Navnet Garbinada hentyder til en vind der blæser ind over Priorat ude fra Middelhavet, og som særligt i sommeren er med til at køle vinmarkerne ned. At vinen er opkaldt efter en vejrfænomen passer virkelig godt til denne vin, da klimaet spiller en stor rolle. Vinstokkene er plantet i jordbund kaldet llicorella, som er en blandning af skifer og kvarts, som giver nogle virkelig koncentrerede og fyldige vine. Samtidig regner det meget sjældent i regionen, så det er kun de stærkeste vinstokke der formår at finde vand og overlever. Derfor er vinstokkene også ekstrem robuste, hvilket også afspejles i vinen.

 

Garbinada er lavet på 50% Garnacha, 50% Cariñena og må beskrives som en meget ung vin, da den ikke lagres på nogen form for fade. I stedet får man druerne i deres reneste form.

Duften er fyldig og intens med noter af modne mørke bær. De mørke bær er også tydelige i smagen, men som også har en tydelig mineralitet, som giver vinen en god balance og silkeagtig finish. 

 

Serveringstemperatur: 16º-18º


stk.

Læs mere

Om landet

Som vinland er Spanien i en rivende udvikling. Fra at være meget traditionsbundet, eksperimenteres der i dag med nye drue og metoder, som har øget kvaliteten markant og verdens øjne er virkelig begyndt at kigge på vinene fra Spanien. Produktionsmæssigt er Spanien det tredjestørste og man har lavet vin i mere end 3000 år. Derfor finder også nogle virkelig gamle vinstokke, som giver en meget koncentreret vin.

Hoveddruen er stadig den kraftige og kødfulde Tempranillo drue. Men hvor den tidligere var ensbetydende med varme vine uden skyggen af syre, kan man i dag finde meget mere komplekse og raffinerede vine. Hvidvinene er også under kraftig udvikling hvor områderne Rueda og Rias Baixas står for de bedste og mest interessante vine.

Om regionen

150 kilometer syd for Barcelona finder man vinregionen Priorat. Her produceres hovedsagelig vin på druerne Garnacha og Cariñena. Klimaet er ret ekstremt da temperaturerne ofte svinger fra 40 grader om dagen til 10 grader om natten. Dette kombineret med meget få mængder man gør at kun de stærkeste vinstokke overlever.

Området oplevede en stor fremgang omkring 1800-tallet hvor vinlusen hærgede i Frankrig. Produktionen blev eksporteret til områder som Roussilion og Bordeaux. Sidenhen kom lusen også til Priorat og produktionen giver nærmest i stå indtil 1980 hvor området igen fik en opblomstring. Man opdagede at de gamle vinstokke kombineret med det hårde klima gav noget virkelig potente vine. Ved at indføre moderne produktionsmetoder blev Priorat hurtigt et kultområde på linje med Rioja og Ribera del Duero. 

Om vinhuset

Vi har besøgt den lille familieejede Celler Sangenis i Vaque i Porrera to gange. Porrera ligger omkranset af de stejle skråninger, hvor vinen stadig dyrkes og høstes manuelt. Pere og Conxita har lavet vin i Porrera siden 1978, de er ud af en lang familietradion af vinproduktion. Vi har haft fornøjelsen af personlig vinsmagning i deres celler. Peres entusiasme, dedikation og kærlighed til faget er fantastisk. Og resultatet ligeledes.