Toro


Toro vinområde ligger tæt på den portugisiske grænse lands Douro flodens breder. I denne vinregion dominerer kraftige rødvine med høj alkohol lavet på den lokale drue Tinta de Toro. Trods det fakturm at man har dyrket vine tilbage til Romertiden er Toro blev officielt en DO vinområde i 1987, men har i denne vinregion dyrket vin siden romertiden.

Der dyrkes primært vine på druen Tinta de Toro en variant af Tempranillo druen. Tinta de Toro er dog karakteriseret ved at have en tykkere skal og indeholder meget farvestof, der restulterer i nærmest sorte vine.

Vejret i Toro er kontinentalt. Det vil sige at man oplever meget varme tørre somre med grader op til 40 grader og kolde vintre, hvor temperaturen kan snige sig helt ned omkring de -10 grader. Der falder meget lidt nedbør. Der falder ikke mere end 300-400 ml. regn og den kommer overvejende i forårsmånederne. 

Toro vinmarkerne er belilggende i mellem 600-750 højdemeter på den spanske højslette. Terroir er primært sandet jord, ler og kalksten. Den øverste del af vinmarkerne består af sandjord, som holder fugten og dermed sygdom væk fra vinstokkene. Under sandjorden finder man lerjord som holder på fugten og hvor vinstokkenes rødder henter deres næring. Beliggenheden tæt på Douro flodens breder hjælper også til med næring til vinstokkene i det ellers ubarmhjertige klima.

Man dyrker overvejende vinstokkene som buskvine. 

Som en af de få vinområder blev Toro ikke ramt vinlusen. Den afsides beliggenhed kombineret med den sandede jord var de to faktorer som sikrede vinstokkenes overlevelse fra vnlusen. Derfor har man i området i dag en stor del af gamle vinstokkke der er over 100 år gamle. 

Der dyrkes som nævnt primært kraftige alkolrige rødvine på Tinta de Toro med op til 15% alkohol, men man finder også en lille andel af hvidvine fra området produceret på verdejo og malvasia druerne. Der produceres enkelte søde vine på Moscatel og Albillo druerne. 

Generelt kan man sige om Toro, at man får rigtig meget værdi for pengene. Vinmarkerne er billigere end i konkurrenden områder som Ribera del Duero og Rioja. De senere år er unge fremadstormende vinmagere også begyndt at få øje for området ligesom de større vinhuse som Lurton og Vega Siciliia har fundet vej til Toro. 

Vinstokken arbejder sammen med to vinhuse i området. Viñaguarena samt Bodegas Fariña. Det er vinhuse som producerer meget forskellige vine med hver deres charme og kvalitet. 

2