Fjerkræ kan være en svær størrelse at matche med den rette vin. Man skal tage hensyn til graden af fedme/magerhed og tilberedningen, når vinen skal passe til. Tilbehøret spiller også en stor en rolle. Tag juleanden f.eks. - det kan lade sig gøre at finde en passende vin til anden, når der serveres kartofler og sovs til. Men når kål og asier tilføjes, er det tæt på umuligt.
Et par råd til at finde vinen til fjerkræ kommer her sammen med nogle spanske bud på vin, der passer til.
Til magert og lyst fjerkræ kan du med fordel servere en lettere vin til - gerne med en fin syre. Og hvad er en lettere vin? Det er en vin, der er lav på fadlagring og lavet på en drue, der indeholder mere elegante og fine smagsnoter. Det kunne være den røde spanske drue Mencia, der har smag af hindbær, kirsebær, granatæble. Den er ofte let krydret og urtet i sin stil. Prøv her vores Mencia vin O Extranxeiro fra Ribeira Sacra i Galicien.
Blandt de hvide vine, kan man til det lyse fjerkræ med fordel koble druer som Albariño, Godello eller en af Spaniens største hvidvinsdruer, Verdejo. Se her et bud fra Rueda, Azumbre lavet på druen Verdejo
De mørkere fjerkræstyper som and & gås, kan tåle kraftigere vine, da de som udgangspunkt vil være rygraden i kraftigere retter. Til stegte retter med mørkt fjerkræ, kan man gå med vine med høj viskositet (fylde), en vis fadlagring og sødlige noter. Blandt de spanske røde druer kan det eksempelvis være Tempranillo, Garnacha, Monastrell og Cariñena. Eksempelvis kan man vælge Prioratvine med noget alder eller måske Ribera del Duero. Prøv her vores Lo Bancal de Garnatxa fra Priorat - lavet på Garnacha, dyrket i højderne, og med kort fadlagring - god til juleanden.
Rødvin er at foretrække i forhold til and og gås, men vil man gerne have en hvidvin til en ret lavet med mørkt fjerkræ, skal den gerne have noget fylde og struktur. Et godt spansk bud kunne være vores Iduna fra Toro med masser af frugt og lang fadlagring. Eller prøv Teira X fra Ribeiro, Galicien. Den har fylde, kraft og god syre.