Læs mere...
Om landet
Som vinland er Spanien i en rivende udvikling. Fra at være meget traditionsbundet, eksperimenteres der i dag med nye drue og metoder, som har øget kvaliteten markant og verdens øjne er virkelig begyndt at kigge på vinene fra Spanien. Produktionsmæssigt er Spanien det tredjestørste og man har lavet vin i mere end 3000 år. Derfor finder også nogle virkelig gamle vinstokke, som giver en meget koncentreret vin.
Hoveddruen er stadig den kraftige og kødfulde Tempranillo drue. Men hvor den tidligere var ensbetydende med varme vine uden skyggen af syre, kan man i dag finde meget mere komplekse og raffinerede vine. Hvidvinene er også under kraftig udvikling hvor områderne Rueda og Rias Baixas står for de bedste og mest interessante vine.
Om regionen
Ikke langt fra grænsen til Portugal ligger vinområdet Toro. Området er domineret af tempranillodruen, som i dette område går under navnet Tinto de Toro. Området fik status som D.O. i 1987. Vinene er kraftige og rustikke i deres udtryk, og særligt i nyere tid har verden fået øjnene op for området, så mange af Spaniens bedste vine nu er herfra.
Jorden er meget sandet, hvilket også gjorde at området ikke blev ramt af vinlusen, da denne ikke kunne trives i denne type jord. Derfor er vinstokkene i området også ofte over 100 år gamle.
Klimaet byder på meget varme og tørre somre, men også kolde vintre. Dette menes også at give vinen sin intense og kraftfulde karakter.
Om druen
Tempranillo er ubestridt Spaniens nationaldrue. Navnet kommer fra det spanske ord temprano, som betyder ”tidlig”, hvilket hentyder til at druerne modnes tidligt. Vinene er mørke i deres udtryk, smagsnuancerne er ofte krydrede med nuancer af mørke bær.