Hvorfor dekanterer man vin?
For nogle virker det måske fjollet at hælde en vin over på en karaffel – men faktum er, at dekantering gør din vin bedre. I folkemunde siger man tit at vin skal iltes, men den mest korrekte oversættelse af dekantering er omhældning.
De to væsentligste grunde til at dekantere vin er:
1)
Når vinen omhældes øger man vinens kontakt med luften. Dette giver vinen ilt, hvilket får vinen til at udvikle sig hurtigere og derved blødgøre vinens tanniner og derved forbedre smagsoplevelsen.
2)
I nogle vinflasker, oftest lidt ældre vine, kan man opleve bundfald. Bundfald anses af nogle som en fejl, men de fleste vine, specielt større vine, vil i deres livscyklus udvikle bundfald. Men bundfald er altså ikke et tegn på dårlig kvalitet. Smagen kan dog være meget bitter og det er her dekantering kommer ind i billedet. Ved at omhælde vinen let kan man skille vinen fra bundfaldet og derved undgå biproduktet i glasset.
5 gode råd til den optimale dekantering
Der findes faktisk en rigtig måde at dekantere sin vin på. Vi har samlet 5 gode råd til den rigtig fremgangsmåde her:
1)
Inden du dekanterer skal flasken stå oprejst i mindst 24 timer. Dermed har bundfaldet tid til at sætte sig i bunden af vinflasken.
2)
Sørg for at din karaffel er ren og at den ikke ”lugter gammel”.
3)
Man må aldrig stoppe en dekantering.
Hæld roligt og ensformigt - uden at skvulpe for meget med vinen. Jo ældre vin desto langsommere skal du omhælde vinen.
4)
Hold den tomme flaske over et lys, så du kan se, om du får bundfaldet helt fra.
5)
Lad vinen hvile i dekanteren i mindst 30 min. inden servering.
Med disse tips i hånden er du klar til at dekantere din vin og få det optimale ud af din vin.
God smagelyst
Kenneth Pasgaard
Vinstokken.dk
Svar
Svar
Svar
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.