Druer

Spanien har et enormt og mangfoldigt vinlandskab, og der findes over 400 druesorter, hvoraf ca. 80 bruges i større skala til vinproduktion. For at give dig et klart overblik, kan jeg dele dem op i vigtige hvide og røde druer samt nogle af de mere regionale/unikke sorter.

preload spinner

      Typiske Spanske Rødvinsdruer

  • Tempranillo – Spaniens signaturdrue, kendt fra Rioja, Ribera del Duero m.fl.

  • Garnacha Tinta (Grenache) – udbredt, især i Aragon, Navarra og Catalonien.

  • Monastrell (Mourvèdre) – kraftfuld, især i Jumilla, Yecla, Alicante.

  • Mencía – frisk, aromatisk rød fra Bierzo og Ribeira Sacra (Galicien).

  • Bobal – traditionel i Valencia/Utiel-Requena, giver farvemættede vine.

  • Graciano – sjælden, men vigtig i Rioja til lagringsdygtige vine.

  • Cariñena / Mazuela (Carignan) – især i Priorat og Cariñena DO.

  • Prieto Picudo – lokal sort fra León.

  • Listán Negro – på De Kanariske Øer.

  • Tintilla de Rota – sjælden sort fra Andalusien.


      Vigtige spanske druer – HVIDE

  • Albariño – frisk, aromatisk, dominerende i Rías Baixas (Galicien).

  • Verdejo – kendt fra Rueda, giver friske og krydrede hvidvine.

  • Airén – verdens mest plantede drue (dog primært til brandy og volumen-vin, især i La Mancha).

  • Macabeo (Viura) – vigtig i Rioja (hvidvin) og som en af Cava-druerne.

  • Parellada – klassisk cava-drue.

  • Xarel·lo – tredje cava-drue, giver struktur og kompleksitet.

  • Godello – fra Valdeorras og Bierzo, kvalitetsstærk sort.

  • Treixadura – Galicien (Ribeiro).

  • Palomino Fino – grunddruen i sherry (Jerez).

  • Pedro Ximénez (PX) – til sød sherry.

  • Moscatel (Muscat) – især til søde vine i Valencia, Málaga, Alicante.


🌍 Regionale / mindre kendte sorter

  • Hvide: Loureira, Torrontés (spansk variant), Malvasía, Hondarrabi Zuri (Txakoli), Lado.

  • Røde: Sumoll (Catalonien), Trepat (Conca de Barberà, til rosé/cava rosado), Juan García (Arribes), Rufete (Salamanca/Beira), Callet (Mallorca), Mantonegro (Mallorca).


  • Spanien har hundredevis af sorter, men Tempranillo, Garnacha, Monastrell, Albariño, Verdejo, Airén, Palomino, Macabeo, Parellada og Xarel·lo er de vigtigste nationalt og internationalt.

  • Mange små områder værner om egne unikke druer, som i dag er med til at skabe Spaniens vinmæssige mangfoldighed.