Vælg den rigtige drue til maden

 

 

Det kan være meget individuelt, hvilken vin og hvilke druer man foretrækker, men når man sætter vin til maden, er der nogle tommelfingerregler, man med fordel kan bruge. Her er en oversigt over nogle af mest typiske spanske druer, og en beskrivelse der kan hjælpe til at forstå druens egenskaber og kvaliteter i forhold til den mad man vælger at spise til. 

Typiske Spanske Rødvinsdruer

Tempranillo – Spaniens nationaldrue, kendt fra Rioja, Ribera del Duero og Toro m.fl. Tempranillo er Spaniens svar på en god, alsidig rødvinsdrue. Den laver vine, der smager af mørke røde bær, lidt krydderi og nogle gange en snert af tobak eller læder, især hvis den har fået tid på fad.

Den kan give både lette, frugtige hverdagsvine og seriøse, lagrede vine, der smager af meget mere. Den spiller godt sammen med mad som tapas, grillet kød eller ost. Se her nogle af vinstokkens vine med druen Tempranillo fra Ribera del Duero og Toro.  

 

Garnacha Tinta (Grenache) – udbredt, især i Aragon, Navarra og Catalonien.

Garnacha Tinta (også kendt som Grenache i Frankrig) er en charmerende størrelse. Den laver bløde, runde rødvine med masser af frugt – tænk jordbær, hindbær og nogle gange lidt krydderier eller urter.

Det er en drue, der elsker varme klimaer og trives især i det nordlige og østlige Spanien. Den kan godt lide at "blende" med andre druer (som Tempranillo eller Syrah), men klarer sig også rigtig godt alene.

Typisk er Garnacha-vine ikke super-tunge eller tanninrige – de er mere juicy og letdrikkelige, men kan også være ret komplekse, hvis de kommer fra gamle vinstokke og gode marker.

Kort sagt: Garnacha Tinta er lidt af en crowd-pleaser – frugtig, rund og lidt krydret, perfekt til alt fra grill til hyggevin på terrassen. Få fingrene i vinstokkens dejlige garnacha vine fra CatalunyaCariñena og Priorat

 

Monastrell (Mourvèdre) – kraftfuld, især i Jumilla, Yecla, Alicante. 

Monastrell (også kendt som Mourvèdre i Frankrig) er den mørke, lidt vilde drue med masser af karakter. Den laver kraftige, intense vine, der smager af mørke bær (brombær, blommer), krydderier, lidt peber – og nogle gange et strejf af noget animalsk eller “rustikt” i den fede ende.

Det er en sol-elsker, som trives i varme og tørre områder – især i det sydøstlige Spanien, f.eks. Jumilla og Yecla. Og den har tyk skal, så vinene får godt med taniner, farve og struktur.

Monastrell er ikke for de sarte sjæle – det er vin med smæk på. Men den er også ærlig og charmerende på sin egen måde, især når den får lov at stå lidt og åbne sig. Den er genial til grillet kød, vildt eller bare når man vil have noget med lidt mere oomph.

Kort sagt: Monastrell er som en spansk rodeorytter – rå, intens og fuld af smag, men stadig ret fed at hænge ud med. Fristet til at prøve Monastrell? Hvad med denne bombe fra Yecla regionen. 

 

Mencía – frisk, aromatisk rød fra Bierzo og Ribeira Sacra (Galicien).

Mencía er den lidt mere elegante og "hemmelige" drue fra det nordvestlige hjørne af Spanien – især fra områder som Bierzo, Valdeorras og Ribeira Sacra. Tænk på den som en mellemting mellem Pinot Noir og Syrah: let på tå, men med kant.

Vine lavet på Mencia har smag af friske røde bær (jordbær, kirsebær), blomster og lidt urter eller mineralitet – nogle gange med en lille "jorden efter regn"-vibe, hvis den kommer fra stejle skiferskråninger.

Mencía er ikke tung og voldsom, men heller ikke kedelig. Den har en fin syre, ret lækker duft og kan både være saftig og elegant eller mere seriøs og struktureret, afhængigt af hvem der har lavet den.

Mencía er frisk, aromatisk og lidt anderledes. Perfekt til charcuteri og fjerkræ. Se vores vine med Mencia her!

 

Bobal traditionel i Valencia og Utiel-Requena, giver farvemættede vine med lidt urter og lakrids smagsnoter! 

Bobal har i mange år mest været brugt til bulkvin... men den har altså rigtigt meget at byde, når den bliver behandlet ordentligt!

Smagsmæssigt er Bobal mørk, saftig og ret intens – tænk mørke bær (blåbær, brombær), lidt lakrids, urter. Den har også en god portion tannin og syre, så den føles lidt “vild” og robust – men stadig med charme.

Den er super til grillmad, tapas eller noget krydret – en vin, der gerne vil have noget mad at lege med.

Se vores vine med Bobal fra Valencia her!

 

Graciano sjælden, men vigtig i Rioja til lagringsdygtige vine

Graciano er lidt af en vinverdenens mystiske type – den dukker ikke op så tit, men når den gør, lægger man mærke til den. Den stammer fra Rioja-området og bliver oftest brugt som en slags "krydderi" i blends med Tempranillo, fordi den har masser af personlighed.

Smagsmæssigt snakker vi mørke bær, violer, krydderier og lidt røg – med en frisk syre og gode tanniner, som gør den perfekt til lagring. Den har ikke voldsom alkohol, men masser af struktur og dybde. Altså en vin, der både kan være intens og elegant på samme tid.

Den kan være lidt svær at dyrke, så vinbønderne skal virkelig ville den – men når de gør, kan resultatet blive ret fantastisk. Tjek vores Rioja hus her med vine med graciano!

 

Cariñena / Mazuela (Carignan) især udbredt i Priorat og Cariñena DO. Cariñena (også kendt som Carignan i Frankrig).

Druen er den lidt rå og rustikke type i det spanske druemix – en drue med masser af power, syre og personlighed. Den har ry for at være lidt svær at tæmme, men specielt når den får noget alder, er den virkelig i særklasse. 

Den laver mørke, intense vine med smag af sorte bær, krydderier, lakrids og nogle gange lidt "jord" eller urter. Den har massiv struktur, en god portion tannin og en frisk syre, der gør den super til mad – især til grillet kød, tapas eller noget med lidt fedme.

Den har længe været mest brugt i blends – især sammen med Garnacha – men flere vinmagere er begyndt at lave rene Cariñena-vine, og de kan virkelig noget, især fra gamle vinstokke.

Køb vores vine fra Priorat, der har Cariñena i blendet. 

 

Typiske Spanske Hvidvinsdruer

Albariño – frisk, aromatisk, dominerende i Rías Baixas (Galicien). 

​​​​​​​Albariño er som sommer på flaske – frisk og sprød. Den kommer fra det kølige Galicien i det nordvestlige Spanien, især området Rías Baixas, hvor den trives i den salte havluft og regnfulde klima.

​​​​​​​I glasset smager Albariño af citrus, grønne æbler, hvide blomster og måske lidt fersken – og den har ofte en lille mineralsk, næsten saltet kant, der gør den helt genial til alt godt fra havet. Tænk rejer, muslinger, sushi eller bare chips med citron.

Den har frisk syre, lav alkohol og masser af energi – en vin, der virkelig holder hovedet koldt og aldrig bliver tung.

Fento Wines laver vores fantastiske rene Albariño og tjek også de friske og sprøde vine fra Ribeiro, der også indeholder Albariño, samt nogle af de andre hvide druer fra Galicien, der har masser af mineralitet og elegant syre. Køb dem her!

 

Verdejo giver friske og krydrede hvidvine. Verdejo er Spaniens friske hvidvinsdarling – især kendt fra området Rueda.

Druen giver vine med smag af citrus, grønne æbler, melon og nogle gange et lille strejf af fennikel eller noget urtet – lidt i stil med Sauvignon Blanc, men med sin helt egen spanske vibe. Den har frisk syre, en lille bitterhed i eftersmagen og kan både være super let og tør eller lidt mere rund, hvis den har ligget på fad eller lagret på sine gærrester. 

Verdejo er perfekt til terrassen, fisk, salater – eller bare når man har brug for et forfriskende sommerligt glas. Se vores stor udvalg af vine lavet på Verdejo her!

 

Airén – verdens mest plantede drue (dog primært til brandy og volumen-vin, især i La Mancha). 

Airen den har faktisk en vigtig rolle i spansk vin. Det er den mest plantede drue i Spanien, især i varme områder som La Mancha.

Den laver lyse, lette, neutrale hvidvine med milde smage af æble, pære og lidt citrus – ikke så meget “wow”, men super nem at drikke og ofte billig. Den bruges også tit som base i blends eller til brandy-produktion.

Det kan, når druen præsterer på sit højeste, kan den faktisk give friske og frugtige vine, der er perfekte til varme sommerdage.

 

 

 

Macabeu - (Viura)vigtig i Rioja (hvidvin) og som en af Cava-druerne.

Macabeu er lidt af en allrounder i den spanske vinverden – en hvid drue, der måske ikke altid stjæler rampelyset, men som til gengæld er super alsidig og pålidelig. Den er især kendt for sin rolle i Cava, hvor den sammen med Xarel·lo og Parellada udgør den klassiske trio bag boblerne. Men den bruges også til stillevine, især i Rioja og Catalonien.

Smagsmæssigt er Macabeu let, frisk og frugtig i den unge version – med toner af æble, citrus og blomster. Men den kan også lagres på fad og udvikle mere komplekse noter af nødder, honning og krydderi – specielt blandt vinene fra hvide Rioja Reserva-vine.

 

Parellada klassisk cava-drue

Parellada er den lette, elegante druei den klassiske cava-trio (sammen med Macabeu og Xarel·lo). Hvor de andre er dem, der sørger for struktur og krop, så er Parellada den, der kommer ind med friskhed, finesse og lidt sprød energi.

Smagsnoter som grønne æbler, citrus, blomster og nogle gange en lille smule pære – meget let og forfriskende. Den har ikke voldsomt meget alkohol eller tyngde, men det er netop det, der gør den perfekt til bobler og hvidvine, der bare skal være nemme at drikke og læskende.

Man ser den mest i Catalonien, og selvom den sjældent står alene, så er den ret vigtig for balancen i cava

 

 

Xarel·lo tredje cava-drue, giver struktur og kompleksitet

Xarel·lo (udtales cirka "sha-re-LO") i Catalonien, hvor den spiller en hovedrolle i cava. Og selvom den ofte har stået i skyggen af de andre druer i cava-trioen (Macabeu og Parellada), er den i virkeligheden måske den mest interessante. 

Smagen? Xarel·lo er frisk, men med mere kompleksitet end man lige forventer: citrus, grønne æbler, urter og nogle gange en lille saltet eller nøddeagtig kant. Den har god syre og en lækker struktur, så den kan både bruges til sprøde bobler og til mere seriøse, fadlagrede hvidvine, som virkelig kan overraske.

Flere vinmagere i Catalonien er begyndt at lave rene Xarel·lo-vine, og de er tit super spændende – mineralske, intense og alt andet end kedelige.

Se vores cavaer her!

 

Godello Mest udbredt i Valdeorras og Bierzo

​​​​​​​En drue, der bliver mere og mere populær i Spanien.. Den kommer primært fra det nordvestlige Spanien – især områder som Valdeorras og Bierzo – og den er lidt af en skjult perle i den spanske hvidvinsverden.

Smagsmæssigt ligger Godello et sted mellem frugtig og mineralsk: du får modne æbler, citrus, fersken og måske lidt blomster eller honning – men altid med en frisk syre og en “ren” følelse. Den kan være dejligt sprød i den unge stil, men hvis den får lidt tid på fad eller gær, så kan den også blive rund, cremet og ret kompleks.

Godello kan have lidt Chardonnay præg, men er samtidig helt sin egen – den kan både være let og frisk, eller mere seriøs og lagringsdygtig.

Se vores vine med Godello druen her!

 

Treixadura – Galicien (Ribeiro).

Palomino Fino – grunddruen i sherry (Jerez).

Pedro Ximénez (PX) – til sød sherry.

Moscatel (Muscat) – især til søde vine i Valencia, Málaga, Alicante.


Regionale / mindre kendte sorter

Hvide: Loureira, Torrontés (spansk variant), Malvasía, Hondarrabi Zuri (Txakoli), Lado.

Røde: Sumoll (Catalonien), Trepat (Conca de Barberà, til rosé/cava rosado), Juan García (Arribes), Rufete (Salamanca/Beira), Callet (Mallorca), Mantonegro (Mallorca).


Spanien har hundredevis af sorter, men Tempranillo, Garnacha, Monastrell, Albariño, Verdejo, Airén, Palomino, Macabeo, Parellada og Xarel·lo er de vigtigste nationalt og internationalt.

Mange små områder værner om egne unikke druer, som i dag er med til at skabe Spaniens vinmæssige mangfoldighed.