TIP: Sådan dekanterer du din vin

oprettet d. under Vinguide

Hvorfor dekanterer man vin?

For nogle virker det måske fjollet at hælde en vin over på en karaffel – men faktum er, at dekantering gør din vin bedre. I folkemunde siger man tit at vin skal iltes, men den mest korrekte oversættelse af dekantering er omhældning.

De to væsentligste grunde til at dekantere vin er:

1)

Når vinen omhældes øger man vinens kontakt med luften. Dette giver vinen ilt, hvilket får vinen til at udvikle sig hurtigere og derved blødgøre vinens tanniner og derved forbedre smagsoplevelsen.

 

2)

I nogle vinflasker, oftest lidt ældre vine, kan man opleve bundfald. Bundfald anses af nogle som en fejl, men de fleste vine, specielt større vine, vil i deres livscyklus udvikle bundfald. Men bundfald er altså ikke et tegn på dårlig kvalitet. Smagen kan dog være meget bitter og det er her dekantering kommer ind i billedet. Ved at omhælde vinen let kan man skille vinen fra bundfaldet og derved undgå biproduktet i glasset.
 

5 gode råd til den optimale dekantering

Der findes faktisk en rigtig måde at dekantere sin vin på. Vi har samlet 5 gode råd til den rigtig fremgangsmåde her: 

 

1)

Inden du dekanterer skal flasken stå oprejst i mindst 24 timer. Dermed har bundfaldet tid til at sætte sig i bunden af vinflasken.

2)

Sørg for at din karaffel er ren og at den ikke ”lugter gammel”.

3)

Man må aldrig stoppe en dekantering.
Hæld roligt og ensformigt - uden at skvulpe for meget med vinen. Jo ældre vin desto langsommere skal du omhælde vinen.

4)

Hold den tomme flaske over et lys, så du kan se, om du får bundfaldet helt fra.

5)

Lad vinen hvile i dekanteren i mindst 30 min. inden servering.

 

Med disse tips i hånden er du klar til at dekantere din vin og få det optimale ud af din vin.

 

God smagelyst

 

Kenneth Pasgaard

Vinstokken.dk


Kommentar(er) 3

  • Jens Berthelsen
    Jens Berthelsen https://gokarakter.dk/folkeskole

    Jeg falder for råd nummer to alt for ofte, husk at rengøre karaflen :)

    Svar

  • Casinonyt
    Casinonyt http://www.casinonyt.dk/

    Jeg takker for de meget fine tips. Jeg står i den situation, at jeg skal have gæster og vil i den forbindelse høre, om du har nogle råd til en hvidvin (eller et vinområde), der kan passe til laks? Hilsen Freja

    Svar

  • Casinobutler
    Casinobutler http://www.casinobutler.dk/

    Hej Kenneth. Tak for nogle rigtig gode råd :) Mvh Simon

    Svar

Skriv din kommentar