Læs mere...
Om vinen
Nivia - sne på katalansk. Symbolikken går på at vinmarkerne befinder sig mellem Middelhavet og de sneklædte bjerge i Canigó. Håndplukkede og udvalgte druer, hvor mosten starter sin gæring i 10 timer ved 7 grader. Herefter gærer den videre i ståltanke ved 13 grader i 21 dage. Endelig lagres vinen på franske Allier fade i 5 måneder sammen med sine gærrester. Inden flaskningen filtreres vinen ved -3 grader.
Vin-anmeldelse
92 point, Guía Penín
Om landet
Som vinland er Spanien i en rivende udvikling. Fra at være meget traditionsbundet, eksperimenteres der i dag med nye drue og metoder, som har øget kvaliteten markant og verdens øjne er virkelig begyndt at kigge på vinene fra Spanien. Produktionsmæssigt er Spanien det tredjestørste og man har lavet vin i mere end 3000 år. Derfor finder man også nogle virkelig gamle vinstokke, som giver en meget koncentreret vin.
Hoveddruen er stadig den kraftige og kødfulde Tempranillo drue. Men hvor den tidligere var ensbetydende med varme vine uden skyggen af syre, kan man i dag finde meget mere komplekse og raffinerede vine. Hvidvinene er også under kraftig udvikling hvor områderne Rueda og Rias Baixas står for de bedste og mest interessante vine.
Om regionen
Man antager at vinstokke har været plantet i Empordá helt tilbage til 500 år vor tidsregning. Sidenhen har romerne og Benediktiner munkene også dyrket vin i området. Op til 1930 var regionen mest kendt for de stærke, søde vine og senere producerede man mest til bulk produktion og billigere vin. D.O. status opnåedes i 1972. De sidste 30 år har betydet store ændringer for vindyrkningen, hvor mange mindre bodegaer har satses på kvalitet fremfor kvantitet, bl.a. pga. de gode dyrkningsforhold med optimal jordbund. De nordspanske vinområder har meget tilfælles med de sydfranske. Her bruges ofte druer som garnacha og cariñena. Man har for det meste kolde vintre, men uden at være ekstrem kolde. Omvendt har man varme somre, men pga den kølende vind, kan temperaturen holdes nede og råd undgås.
Om huset
Hos Mas Llunes følger man principperne om bæredygtighed og økologisk produktion. Enhver du taler med fra den familieejede Bodega, Mas Llunes, nævner jorden og forholdene omkring vindyrkning, som det vigtigste - grundlaget for at stokkene kan trives og give kvalitetsdruer til vinproduktionen. Det er baggrunden for at man kan lykkes med at lave vin og blive ved med det fremover. man dyrker omkring 80 hektar land.
Om druen
Dominerende drue er Garnacha Blanca, der giver blødhed og fylde til vinen. Hvide frugter som pærer og æbler går igen i duften, men også urter og citrus fornemmes. Her er Garnacha Blanca blandet med Macabeu, der næsten altid er i et blend og sjældent står alene. Den giver noget floralitet til hvidvinen. I den klassiske cavaproduktion anvendes altid Macabeu.
Vinhuse | Mas Llunes |
Region | Emporda |
Vin til mad | Fisk, Fjerkræ, Skaldyr |