Læs mere
Om landet
Som vinland er Spanien i en rivende udvikling. Fra at være meget traditionsbundet, eksperimenteres der i dag med nye drue og metoder, som har øget kvaliteten markant og verdens øjne er virkelig begyndt at kigge på vinene fra Spanien. Produktionsmæssigt er Spanien det tredjestørste og man har lavet vin i mere end 3000 år. Derfor finder også nogle virkelig gamle vinstokke, som giver en meget koncentreret vin.
Hoveddruen er stadig den kraftige og kødfulde Tempranillo drue. Men hvor den tidligere var ensbetydende med varme vine uden skyggen af syre, kan man i dag finde meget mere komplekse og raffinerede vine. Hvidvinene er også under kraftig udvikling hvor områderne Rueda og Rias Baixas står for de bedste og mest interessante vine.
Om regionen
150 kilometer syd for Barcelona finder man vinregionen Priorat. Her produceres hovedsagelig vin på druerne Garnacha og Cariñena. Klimaet er ret ekstremt da temperaturerne ofte svinger fra 40 grader om dagen til 10 grader om natten. Dette kombineret med meget få mængder man gør at kun de stærkeste vinstokke overlever.
Området oplevede en stor fremgang omkring 1800-tallet hvor vinlusen hærgede i Frankrig. Produktionen blev eksporteret til områder som Roussilion og Bordeaux. Sidenhen kom lusen også til Priorat og produktionen giver nærmest i stå indtil 1980 hvor området igen fik en opblomstring. Man opdagede at de gamle vinstokke kombineret med det hårde klima gav noget virkelig potente vine. Ved at indføre moderne produktionsmetoder blev Priorat hurtigt et kultområde på linje med Rioja og Ribera del Duero.
Om vinhuset
Vi har besøgt den lille familieejede Celler Sangenis i Vaque i Porrera to gange. Porrera ligger omkranset af de stejle skråninger, hvor vinen stadig dyrkes og høstes manuelt. Pere og Conxita har lavet vin i Porrera siden 1978, de er ud af en lang familietradion af vinproduktion. Vi har haft fornøjelsen af personlig vinsmagning i deres celler. Peres entusiasme, dedikation og kærlighed til faget er fantastisk. Og resultatet ligeledes.