Læs mere...
Om vinen
Vi har haft Etiqueta Blanca i vores sortiment gennem de sidste 3 år, og den skuffer aldrig. Dyb, dyb frugt med lang eftersmag. 2018 årgangen (som vi har lige nu) får tildelt katagorien "Muy Buena", meget god. Kun overgået af "Excelente", som vist ikke kræver oversættelse. En komité af de bedste sommelierer i Spanien, vurderer hvert år årgangens kvalitet.
Vin-anmeldelse
6 * ud af 6* i Flaskehalsen.
Flaskenhalsen skrev "Sikken duft, der stiger fra flasken, når den åbnes – og sikken helhedsoplevelse, vinen leverer. Den er på samme tid enormt blød og smooth – og alligevel vild i sin stil. Den har sødme, masser af urter, bitterhed og friskhed, der betyder at de mange smagsindtryk får et modspil, der bringer dem i perfekt balance. Jeg er vild med den."
Om landet
Som vinland er Spanien i en rivende udvikling. Fra at være meget traditionsbundet, eksperimenteres der i dag med nye drue og metoder, som har øget kvaliteten markant og verdens øjne er virkelig begyndt at kigge på vinene fra Spanien. Produktionsmæssigt er Spanien det tredjestørste og man har lavet vin i mere end 3000 år. Derfor finder også nogle virkelig gamle vinstokke, som giver en meget koncentreret vin.
Hoveddruen er stadig den kraftige og kødfulde Tempranillo drue. Men hvor den tidligere var ensbetydende med varme vine uden skyggen af syre, kan man i dag finde meget mere komplekse og raffinerede vine. Hvidvinene er også under kraftig udvikling hvor områderne Rueda og Rias Baixas står for de bedste og mest interessante vine.
Om regionen
Ribera del Duero. Et af de mest kendte og velrenomerede vinområder i Spanien. Man fik sit D.O. i 1982, men man har fundet levn af vinproduktion helt tilbage fra romernes herredømme for over 2500 år siden, og det er der en grund til. Forholdene er ideelle til at lave vin. Først og fremmest er de ekstreme.
Kolde, lange vintre (for Spanien!), hvor temperaturen kan falde til langt under frysepunktet og tørre, varme sommerperioder. Det giver tid til at druerne modnes langsomt med stor kvalitet. Jordbunden består af en blanding af leret jord, kalk, og sten. Leret hjælper med at holde på vandet og giver næring til vinstokken, og kalksten og sten giver struktur til druen.
Regionen er placet højt i det man kalder "Meseta Central". En kæmpe højslette, hvor nogle af vinmarkerne er placeret over 1000 m over havets overflade. I dalforløbet løber floden Duero, der giver næring til hele området.
Tempranillo! De fleste der kender spansk vin, kender hoveddruen i Spanien. Også kendt som Tinta del Pais eller Tinto Fino, udgør den også hoveddruen i Ribera del Duero. Der skal indgå minimum 75% af druen for at kunne kalde den D.O. Ribera del Duero. Typisk vil der indgå enkelte blandingsdruer som Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec eller Garnacha. Interessant er det også, at hoveddruen blandt de hvide druer er Albillo Mayor.
Om huset
Et af de mindre huse i regionen, men til gengæld med høj kvalitet i alt, hvad de laver. Det er beliggende i Tierras Altas de la Ribera del Duero - altså i de højest beliggende områder. Mange er enige om, at de mere ekstreme forhold giver en bedre kvalitet druer. Jaime Postigo, ønolog, står bag de fortræffelige vine fra Matasnos.
Om druen
Tempranillo! De fleste der kender spansk vin, kender hoveddruen i Spanien. Også kendt som Tinta del Pais eller Tinto Fino, udgør den også hoveddruen i Ribera del Duero. Der skal indgå minimum 75% af druen for at kunne kalde den D.O. Ribera del Duero. Typisk vil der indgå enkelte blandingsdruer som Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec eller Garnacha. Interessant er det også, at hoveddruen blandt de hvide druer er Albillo Mayor.
Vinhuse | Bosque de Matasnos |
Region | Ribera del Duero |
Vin til mad | Lam, Okse, Ost, Tapas, Vildt |